Afbeelding

Nora neemt een loopje met Anke van den Bergh

Sport

Anke doet dit jaar haar 20ste triatlon in Weesp!! Dat is wel een interviewtje waard dacht ik zo!!

Toen ik drie jaar geleden aan m'n eerste triatlon begon, volgde ik met een groepje andere triatleten wat theorielessen bij triatlon-GOEROE Jim Hagenstein. Bij dat groepje zat ook Anke. Zij bleek al een behoorlijke rot-in-het-vak, want ze had al vele triatlons gedaan, maar ze wilde nog wel wat leren van Jim! Sinds die tijd zie ik Anke vaak langs fietsen of rennen en groeten we elkaar altijd. Maar eigenlijk weet ik niks van haar. Tijd om daar verandering in te brengen!

Wie is Anke eigenlijk?
Anke (59) is een geboren (op de Hoogstraat) en getogen Weespse. Ze heeft twee dochters en ze vertelt vol trots over haar kleinzoon van 1 jaar: Xem.
'Actief' is het woord dat Anke het beste omschrijft. Ze is altijd bezig en moet soms, naar eigen zeggen, moeite doen om rust te nemen.
Anke werkt als kinderverpleegkundige in het Tergooi Ziekenhuis. Op het moment van het interview zit ze middenin haar nachtdiensten (we hadden om 14.00u afgesproken: Anke kwam net haar bed uit). Naast haar werk als verpleegkundige heeft Anke een eigen praktijk als baby-consulent. Ze vindt de goede hechting tussen ouder en kind heel belangrijk, en in haar praktijk (waar ze ook een cursus babymassage aanbiedt!) geeft ze hier voorlichting en coaching in. Anke is ook actief in het 'mama café', hier geeft ze mini-workshops in babymassage.

In de prachtige tuin van Anke (en haar man Dick) maken we wat foto's tussen de kippen! Hond Kees houdt ook van rennen, dus die gaat vandaag gezellig mee!!

Waarom doe je mee met de Weespernieuws triatlon?
Omdat ik het fijn vind om te sporten! En als ik meedoe met de triatlon in Weesp, dan heb ik een doel om te trainen!
Ik was 25 jaar geleden eigenlijk vooral bezig met hardlopen. Maar toen ben ik van de trap gevallen en mocht ik niet meer hardlopen. Ik heb een fiets van m'n buurvrouw geleend en ben aan het fietsen geslagen. Toen ik één keer in Nederhorst naar een triatlon ging kijken, was ik meteen verkocht! Ik heb (achtste- en kwart-) triatlons gedaan in Amsterdam, Nederhorst en Weesp. Dit jaar wordt mijn 20e triatlon in Weesp!! Maar of het nou de eerste of de twintigste triatlon is, van te voren heb ik altijd stress!! (Nora: ik was even bang dat ik de enige stresskip was… ik heb namelijk NU AL wedstrijdzenuwen…)

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn man Dick! En mijn dochters zijn ook trouwe fans. Toen ik mijn eerste triatlon deed waren mijn dochters nog heel klein. Ze hadden toen heel lief met pollepels een spandoek voor me gemaakt waarop stond 'Hup mam!'. (Nora: wat zoet!! Dochters van Anke: zou het niet TE GEK zijn om tijdens de jubileum-triatlon van jullie moeder…*zelf in te vullen*)

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Vanwege m'n wisseldiensten heb ik ook vaak overdag vrij, dan kan ik lekker sporten.

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Ik heb in 1999 de halve triatlon in Nieuwkoop gedaan, toen hoorde ik al bij de senioren, en toen werd ik tweede vrouw!
En ik heb de marathon van New York gedaan, daarvoor had ik geld ingezameld voor een ziekenhuis in Afrika. Dat was een hele bijzondere ervaring!

Hond Kees loopt ontzettend zoet mee en blijkt ook nog eens heel fotogeniek te zijn!

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat? 
Ik had vroeger altijd een speciale, donkerblauwe handdoek bij me als ik een triatlon deed. Daar veegde ik m'n voeten op af. Inmiddels is die handdoek een klus-handdoek geworden, of heb ik 'm nou weggegooid? (Nora: Snap ik, na bijna 20 Weesper triatlons. Iets met het heft in eigen handdoek nemen…)

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik heb net meegedaan met de achtste triatlon in Nederhorst, dit ging heel goed! Verder neem ik vaak twee weken voor de triatlon in Weesp een weekje vrij, om mezelf nog een sport-boost te geven.

Wat is je favoriete hardlooprondje in Weesp?
Langs de Vecht! Ik zoek met hardlopen en met fietsen heel vaak het water op, want water leeft!! Daarom ben ik ook aan het water gaan wonen. (Nora: Anke woont in een ontzettend gezellig huis aan de Vecht, met een jaloersmakende tuin, waarin heel knus een paar kippen en geitjes rondlopen! #droomhuis)
Vroeger woonde ik op een ark aan de Lange Muiderweg (Nora: welja, ik was al jaloers hoor), die ark heb ik nog, maar ik heb 'm verhuurd. Misschien gaan Dick en ik er later, als we oud zijn, weer wonen.

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Met mijn zus Ina. Zij is op 38 jarige leeftijd plotseling overleden. Zij kwam, toen ze nog leefde, me vaak aanmoedigen tijdens triatlons. Ik zou graag even met haar kletsen, over hoe het nu met me gaat. (Nora: wow, mooi!)

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Bij mijn kleinkind in Amersfoort!!
En ik ben graag buiten: bijvoorbeeld op het water met onze boot. We hebben een motorboot en een zeilboot.

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Babymassage! En ik zing bij 'De Meiden van de Kade' in Muiden.

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Ik heb alleen een hartslagmeter, maar die doe ik de laatste tijd niet om. Ik ben namelijk op zoek naar een hartslagmeter zonder borstband, want ik vind dit vaak irriteren.
Ik weet inmiddels ook wel op gevoel hoe ik ren. En ik ben niet meer zo gefixeerd op de tijd die ik loop.

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Voor een wedstrijd eet ik altijd licht verteerbaar brood. Ik ben altijd wel bewust met eten bezig en doe verder niks speciaals in aanloop naar een wedstrijd. Ik eet veel eiwitten en niet zo veel koolhydraten. Wel veel koolhydraten uit fruit, vooral in de zomer!

Heb je nog tips voor andere sporters?
Ik heb net een nieuwe fiets gekocht, vlak daarvoor heb ik een bikefit gedaan bij FietsenBijAuke, dit kan ik iedereen aanraden!!
En een andere tip is: de genietfactor! Ik ben elke dag zo blij dat ik kan en mag sporten, daar geniet ik echt van!!

Wat een lieve vrouw is Anke! En wat GAAF dat ze dit jaar haar TWINTIGSTE triatlon in Weesp doet!! Ik zeg: bloemetje van de organisatie? ;-)
Dankjewel voor het interview Anke, hopelijk GENIET je heel erg tijdens de triatlon op 4 september!


Liefs! Nora

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Bezoek burgemeester Halsema na explosie ‘Inwoners moeten weten dat we ons bekommeren om Weesp’ Algemeen 30 jun, 15:24
Afbeelding
Snelheidsadvies 20 km/uur voor fietsers Lange Muiderweg Algemeen 30 jun, 14:25
Logo
Afbeelding
Wildlife Rietluipaard gesignaleerd bij Uitermeer Natuur en Milieu 30 jun, 14:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 12:30
Logo
Afbeelding
Explosie Aart van der Leeuwstraat ‘Het is een aanslag van buitenaf’ Algemeen 30 jun, 12:20
Afbeelding
Explosie in woning op de Aart van der Leeuwstraat Algemeen 30 jun, 09:52
Logo
Afbeelding
Eerste ledenvergadering Weesper Vereniging popelt om aan de slag te gaan Algemeen 29 jun, 15:36
Afbeelding
WTC vraagt omgevingsvergunning aanleg padelbanen aan Algemeen 29 jun, 13:12
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief