Afbeelding

Op deze manier ga je als ondernemer om met wanbetalers

Advertorial

Voor ondernemers is er niets vervelender dan een klant, die openstaande facturen niet of veel te laat betaalt. Zeker voor een startende of kleine ondernemer kan het een groot risico met zich meebrengen; in het ergste geval kan de ondernemer diens eigen leverancier niet tijdig betalen. Het schaadt de relatie tussen de ondernemer en diens leverancier, naast dat het de kosten onnodig op laat lopen. Over de openstaande schuld bij de leverancier moet mogelijk rente betaald worden, als een rekening niet tijdig wordt voldaan. Hoe handel je als ondernemer, wanneer een klant niet betaalt? Kies je direct voor de ondersteuning van een incassobureau als Juristu? In dit artikel lees je er meer over. 

Zet de eerste stappen zelf als ondernemer

Nog voor het inschakelen van een incassobureau of deurwaarder kun je zelf een aantal stappen zetten. Neem bijvoorbeeld eens telefonisch contact op met de afnemer, om te kijken waarom deze diens rekeningen niet betaalt. Mogelijk is de factuur onderop de stapel beland, om deze vervolgens te vergeten. Door de klant of de openstaande factuur te wijzen, zal deze de rekening mogelijk alsnog voldoen. Daarnaast kan het slim zijn om de afnemer een eerste en mogelijk tweede betalingsherinnering te versturen. Wanneer ook het versturen van betalingsherinneringen geen effect heeft, kun je het inschakelen van een incassobureau overwegen. 

Juridisch advies bij inschakelen deurwaarder  

De laatste stap bij het incasseren van openstaande facturen is het inschakelen van een deurwaarder. Houd er hierbij rekening mee, dat deze diens bevoegdheden pas kan inzetten met toestemming van de rechter. Concreet betekent het dat de rechter moet erkennen dat je recht hebt op de openstaande schuld bij een afnemer. Kies in zo’n situatie voor juridisch advies van ervaren juristen, om een beter beeld te krijgen van je positie en de kans van slagen van zo’n gerechtelijke procedure. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant