Afbeelding

Brabantse schrijver mengt fictie met Weesper realiteit

Algemeen

WEESP - De nieuwe roman 'Mijn vader was een NSB'er'  speelt zich af in Weesp. Auteur Elmer den Braber uit Budel zocht een geschikt plaatsje waar het verhaal zich zou afspelen. 

Alles wat Den Braber zocht kwam hier samen: dicht bij Amsterdam, dorps karakter en een plaats waar het NSB-verleden een rol speelde.

In het boek zien we het wegvoeren van de Joden uit Weesp in 1942 (werkelijkheid) door de ogen van de 14-jarige Elsa Aaldering (fictief persoon). Door de feiten te mengen met fictie, kon De Braber zijn verhaal meer kracht geven.

Elsa's vader Hendrik, eigenaar van een goedlopende kruidenierszaak aan de Middenstraat, is een NSB'er. In de roerige tijd vlak na de oorlog komt Hendrik om het leven. Elsa blijft achter met het verdriet om het gemis van haar vader, maar ook met de schaamte, het schuldgevoel en de geheimzinnigheid waarmee ze is opgezadeld.

Den Braber: "Zij is ook een slachtoffer van de oorlog. Het is nog steeds een probleem in veel families, er wordt gewoon niet over gesproken. Zelf had ik geen NSB in de familie, maar ik raakte er wel door gefascineerd. Goed of fout wordt steeds genuanceerder. Je vraagt je af: wat zou je zelf hebben gedaan als je Elsa was? Of Hendrik?"

Van Zomeren
Voor de feiten leende Den Braber volop uit het boek 'Weesp in oorlogstijd' van Dick van Zomeren. Achterin komen vier waargebeurde verhalen van kinderen van foute ouders, onder wie Emile Ratelband. Het boek wordt komende maand gepresenteerd en is onder andere verkrijgbaar bij De BoekenArk. Op elmerdenbraber.nl is het al te bestellen. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Buurtkamer Aetsveld gaat zaterdag van slot Algemeen 23 sep, 09:29
Logo
Afbeelding
Onderzoek naar waterstromen Groene Vecht? Niks om je zorgen over te maken (vandaag althans) Algemeen 23 sep, 09:07
Logo
Afbeelding
'Dit is de droom' Sientje durft door Algemeen 22 sep, 16:00
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: deze clubs komen aan je deur Sport 22 sep, 15:45
Afbeelding
Oefenpot FC Groningen - ADO Den Haag bij FC Weesp Algemeen 22 sep, 12:28
Afbeelding
De boswachter vertelt Slangen in Gooise natuur Column GNR 22 sep, 11:50
Logo
Afbeelding
Alle 835 beschikbare plekken opgevuld Veel animo bij ouderen voor herhaalprik: ‘Dit is een heel trouwe doelgroep’ Coronavirus 22 sep, 10:00
Afbeelding
Technolab voor groep 7 en 8 Algemeen 22 sep, 08:47
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief