Afbeelding

Dit wil je weten als je een nieuwe keuken uitkiest

Advertorial

Nieuwe keuken uitkiezen? Gaaf! Maar ook best lastig. Hoe pak je het goed aan? In dit artikel zetten we 7 tips voor je op een rij die je helpen bij het uitkiezen van je nieuwe keuken.

1: Bepaal je budget

Lekker wegdromen bij de meest luxe keukens is leuk. Maar als je echt een keuken gaat kiezen, is het handig om een budget op te stellen. Houd daarbij ook rekening met eventuele montagekosten. Als er leidingen verlegd moeten worden, kunnen die kosten wat hoger uitkomen.

2: Praktisch gebruik

Het gaat natuurlijk niet alleen om wat je mooi vindt. Je wilt dat de keuken ook makkelijk en handig in gebruik is. En dat is voor ieder huishouden net anders. Kook je veel? Wil je een bar om aan te ontbijten? Heb je veel keukenapparatuur? Wil je een grote voorraadkast? Wil je de keuken kindvriendelijk indelen? Allemaal zaken om eens goed over na te denken.

3: Online ontwerptool

Online zijn allerlei ontwerptools en keukenplanners te vinden. Daarin vul je de maten van de ruimte in en vervolgens kun je aan de slag met het ontwerpen van allerlei opstellingen. Dit geeft je een goed beeld van welke opstellingen fijn zijn in jouw keuken.

4: Maak een moodboard

Er is zoveel keuze als het om keukens gaat. Kleuren, materialen, opstellingen, indelingen. Er is echt veel te kiezen. Waar begin je dan? Een moodboard is een fijne start.

Op een moodboard verzamel je allerlei afbeeldingen van wat jij mooi vindt in een keuken. Daarvoor kun je online rondkijken of tijdschriften en keukenbrochures doorbladeren. Vervolgens verzamel en plak je alles bij elkaar. Dat hoeven zeker niet alleen maar afbeeldingen van hele keukens te zijn. Kies ook losse items uit. Bijvoorbeeld een kraan en aanrechtblad.

Een moodboard helpt je om zelf duidelijk te krijgen wat je nu echt mooi vindt en je kunt het meenemen naar de keukenzaken waar je heen gaat. Zo weet de keukenadviseur goed waar je naar op zoek bent.

5: Stevig en duurzaam

Een keuken moet een flink stootje kunnen hebben. Je gebruikt hem intensief, er wordt met water gewerkt en je wilt er lang mee vooruit. Kijk dus zeker niet alleen naar de looks, maar ook naar hoe duurzaam en slijtvast de materialen zijn die je kiest voor je nieuwe keuken.

6: Aandacht voor verlichting

Om welke ruimte in huis het ook gaat, verlichting krijgt vaak weinig aandacht. Het is vaak het laatste waar we aan denken. Terwijl het licht in een ruimte heel bepalend is voor hoe de ruimte aanvoelt. In de keuken heb je bovendien goed licht nodig om fijn te koken en bakken.

Maak daarom een goed lichtplan. Denk aan gezellige sfeerverlichting, maar zeker ook aan functionele verlichting. Bijvoorbeeld boven het aanrechtblad. Daar heb je anders al snel donkere hoekjes.

7: Professioneel advies

Al geven we je 100 tips, uiteindelijk is het wel zo fijn als een professional met je meekijkt. Maak daarom een afspraak voor een persoonlijk keukenadvies. Dat kan bijvoorbeeld op www.superkeukens.nl. Zij geven je persoonlijk advies en ontwerpen jouw droomkeuken voor je (die je in 3D kunt bekijken).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant